IgNobel: Belgen in de prijzen

Actuality
Alex Van Nieuwenhove

Op 22 september werden aan de Harvarduniversiteit in Boston voor de 26ste keer de ‘eerste’ (zoals de organisators het zelf zeggen) zogenaamde IgNobelprijzen uitgereikt, voor wetenschappelijk onderzoek dat ‘eerst doet lachen en dan doet nadenken’. Alle reden om trots te zijn, want er vielen dit jaar ook drie landgenoten in de prijzen. 

Heb ik niet gewoon bevelen opgevolgd?

Actuality
Philippe Lambert

In het begin van de jaren zestig toonde het beroemde experiment van Milgram aan in welke mate de mens handelingen kan stellen die ingaan tegen zijn waarden als hij zich onderwerpt aan een autoriteit. Maar de mechanismen die een rol spelen op het niveau van de subjectieve ervaring van de personen die een bevel uitvoeren en worden geconfronteerd met de gevolgen van hun daad moesten nog worden opgehelderd. Dat was de doelstelling van Émilie Caspar en Axel Cleeremans, van de ‘Groupe conscience, cognition et computation’ van de ULB, in samenwerking met onderzoekers van het University College London. Ze onderzochten ook het neurale proces in een context van dwang.

 

Published ahead of print.

Alcoholisme om emoties op te lossen?

Actuality
Dr. Dominique-Jean Bouilliez

Alcoholisten herkennen, net zoals sommige opiaatverslaafden, emotionele gelaatsuitdrukkingen slecht. Dat gebrek aan herkenning, dat in verband staat met de omvang van de interpersoonlijke moeilijkheden die deze patiënten melden, zou het gevolg kunnen zijn van de toxische inwerking van alcohol op het brein. Meer bepaald de zones die betrokken zijn bij het verwerken van emotionele informatie zouden worden aangetast. Dit probleem zou ook deels al aanwezig kunnen zijn voordat de verslaving zich ontwikkelt, en een risicofactor kunnen vormen: patiënten die moeite hebben om sociaal te zijn, zouden sneller een verslaving ontwikkelen als vorm van relationele ondersteuning. We brengen u de tips van prof. Charles Kornreich (Psychiatrie, UVC Brugmann).

Ongelofelijke Gigondas

Beroep & vrije tijd
Marc Vanhellemont

Een appellatie die we je niet meer hoeven voor te stellen! Deze Cru uit de Vallée du Rhône zit in het relikwieënkastje van de Dentelles de Montmirail, een opmerkelijk landschap door zijn geologie. Aan de voet van dit prachtige decor ligt Domaine Santa Duc verscholen, een van de pareltjes van de appellatie.

Zenuwletsel als gevolg van een medische behandeling

Actuality

Op zaterdag 22 oktober organiseert de afdeling fysische geneeskunde van het UZ Antwerpen een herfstsymposium gewijd aan zenuwletsels als gevolg van een medische behandeling. Er is aandacht voor epidemiologie, diagnose, therapie, communicatie en juridische gevolgen. Uitleg door prof. Gaëtane Stassijns, die het initiatief ervoor nam.

5th September: SCI Day

Actuality

"International Days" are celebrated to mark important aspects of human life and history. On the suggestion of its Prevention Committee, International Spinal Cord Society (ISCoS) has decided to observe ‘Spinal Cord Injury Day’ on 5th September every year with the intention of increasing awareness amongst the general public. It is presumed that the awareness would facilitate an inclusive life for persons with disability and ensure greater chances of success of prevention programs.

Read more