Zelfdefiniërende herinneringen: een veelbelovende therapeutische optie voor depressie

Actuality
Philippe Lambert

‘Zelfdefiniërende herinneringen’ zouden naar verluidt een weerspiegeling zijn van de persoon die ze uitdrukt, met zijn waarden, doelstellingen en overtuigingen. In een artikel dat onlangs in het tijdschrift Acta Psychiatrica Belgica is verschenen, benadrukken vier onderzoekers van de Université de Liège het klinische belang van deze herinneringen bij de behandeling van patiënten met een unipolaire depressie.

 

Published ahead of print.

Zenuwletsel als gevolg van een medische behandeling

Actuality

Op zaterdag 22 oktober organiseert de afdeling fysische geneeskunde van het UZ Antwerpen een herfstsymposium gewijd aan zenuwletsels als gevolg van een medische behandeling. Er is aandacht voor epidemiologie, diagnose, therapie, communicatie en juridische gevolgen. Uitleg door prof. Gaëtane Stassijns, die het initiatief ervoor nam.

5th September: SCI Day

Actuality

"International Days" are celebrated to mark important aspects of human life and history. On the suggestion of its Prevention Committee, International Spinal Cord Society (ISCoS) has decided to observe ‘Spinal Cord Injury Day’ on 5th September every year with the intention of increasing awareness amongst the general public. It is presumed that the awareness would facilitate an inclusive life for persons with disability and ensure greater chances of success of prevention programs.

Read more

Aggregatieremming van de tau-eiwitten: de hoop is weg, maar…

Congres
Dr. Jean-Claude Lemaire

In een gerandomiseerde, gecontroleerde fase 3-studie versus een controlegroep die een infratherapeutische dosis LMTM (8mg/d met urinekleuring om dubbelblinde vergelijking mogelijk te maken), werden bijna 900 proefpersonen met waarschijnlijk alzheimer getest. Ze kregen twee dosissen leuco-methylthioninium-bis (LMTM 150 mg/d en LMTM 250mg/d), een selectieve orale aggregatieremmer van de tau-eiwitten...

De gezondheid in je bord

Congres
Dr. Jean-Claude Lemaire

Er zijn steeds meer elementen die erop wijzen dat wie gelukkig en gezond oud wil worden gezond en evenwichtig moet eten.   

Slaap en geheugen

Congres
Dr. Jean-Claude Lemaire

Een goede nachtrust heeft over het algemeen de reputatie een troef te zijn voor het geheugen van jongeren en volwassenen...