Neurologische aandoeningen wereldwijd hoofdoorzaak van gezondheidsproblemen

Aandoeningen van het zenuwstelsel, zoals de ziekte van Alzheimer, migraine of de gevolgen van een cerebrovasculair accident (of beroerte), zijn voortaan wereldwijd de voornaamste oorzaak van gezondheidsproblemen. Dat blijkt uit een brede studie die in het wetenschappelijke blad Lancet Neurology verschenen is.

Volgens de studie zijn het dus niet meer de hart- en vaatziekten maar de pathologieën van neurologische aard in de brede zin die de gezondheid van de mens het meest schaden.

In 2021 werd 43 procent van de wereldbevolking - dat zijn 3,4 miljard mensen - door een neurologische stoornis getroffen, zo geeft het onderzoek aan. Dat aantal ligt veel hoger dan tot nu toe werd geschat en zou betekenen dat deze stoornissen sinds 1990 met ruim de helft toegenomen zijn.

Volgens de onderzoekers is dit onder meer een gevolg van de veroudering van de bevolking, temeer omdat de grote meerderheid van de neurologische aandoeningen niet te genezen is en dus jaren kan voortduren tot aan de dood. 

Ook is er een verband met een evolutie in de classificatie door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), die cerebrovasculaire accidenten (CVA) voortaan als een neurologische pathologie beschouwt en niet langer als een cardiovasculaire, een keuze waarin de auteurs van de studie meegaan.

Bij de neurologische aandoeningen veroorzaken CVA's de meeste handicaps en gezondheidsproblemen. Volgens de studie gingen 160 miljoen gezonde levensjaren verloren door cerebrovasculaire accidenten. Daarna volgen neonatale encefalopathie, dementie van het type alzheimer en de neurologische gevolgen van diabetes.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.