Ook Duitse Bondsraad gaat akkoord met gedeeltelijke legalisering cannabis

De Bondsraad, de vertegenwoordiging van de zestien Duitse deelstaatregeringen, heeft ingestemd met wetgeving die het bezit, gebruik en teelt van cannabis voor eigen consumptie gedeeltelijk legaliseert. Dat leek lange tijd geen sinecure omdat verschillende deelstaten bezorgdheden hadden geuit. Uiteindelijk bleek er echter geen meerderheid te zijn om de pauzeknop in te drukken. Daardoor treedt de wet vanaf 1 april in werking.

Verschillende commissies hadden aanbevolen om de wet naar een bemiddelingscommissie te sturen, wat erop neer zou komen dat ze vertraging zou oplopen. De commissie Volksgezondheid stelde voor om de inwerkingtreding uit te stellen tot 1 oktober. Om dat te voorkomen, had de Duitse regering onlangs toegezegd enkele zaken aan te passen. Zo komt er meer steun voor onderwijs en preventie en flexibelere uitvoeringsregels.

De wet moet nu enkel nog officieel worden afgekondigd nadat bondspresident Frank-Walter Steinmeier er zijn handtekening heeft onder gezet.

Vanaf 1 april zullen volwassenen in Duitsland 25 gram cannabis bij zich mogen hebben voor persoonlijk gebruik. Thuis zijn drie planten en tot 50 gram cannabis toegestaan. Verder kunnen ze clubs oprichten om samen cannabis voor eigen gebruik te verbouwen. Deze clubs mogen niet meer dan vijfhonderd leden hebben. Cannabis blijft in Duitsland verboden voor minderjarigen.

Blowen wordt niet overal op straat toegestaan. Er geldt een verbod voor de nabije omgeving van scholen en sportfaciliteiten, waarbij een afstand van minstens 100 meter moet worden aangehouden.

Gezondheidsminister Karl Lauterbach ziet de wet als een kans om de illegale handel aan te pakken en de gezondheid van gebruikers beter te beschermen. De oppositie beschuldigde hem ervan cannabisgebruik te promoten. Duitsland heeft naar schatting 4,5 miljoen cannabisgebruikers en is het negende land dat recreatief gebruik van cannabis toestaat.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.