Woordkunstenaar Hind Eljadid verspreidt met CM dagboek jongere met mentale problemen

Niet minder dan 8.000 exemplaren 'slingeren rond' om politici en gewone Vlamingen te wijzen op mentale gezondheid van Vlaamse jongeren. Amal baseerde ze zich op echte dagboekfragmenten die Vlaamse jongeren met haar deelden. Niet alleen op openbare plekken in heel Vlaanderen wordt het dagboek vandaag verspreid, maar ook  en in en rond het Vlaams en Federaal parlement in Brussel.

Eljadid: “Naar schatting 69.000 jongeren kampen met een psychische stoornis, maar krijgen - om welke reden dan ook - geen hulp. In het dagboek lees je wat dat met hen doet. Deze actie is een oproep om meer begaan te zijn met het mentale welzijn van de jeugd."

Het relaas van het fictieve personage Amal is gebaseerd op echte ervaringen van echte jongeren. Amal vertelt wat het is om lang te moeten wachten op mentale hulp. CM-voorzitter Luc Van Gorp: “1 op 5 kinderen en jongeren in ons land heeft psychische problemen. We weten dat van alle 18 tot 29-jarigen die aangeeft nood te hebben aan psychologische hulp, de helft dat niet krijgt. Dat is veel, te veel. Volgens schattingen zijn er in Vlaanderen 69.000 jongeren die mentale problemen hebben maar nog geen hulp krijgen."

"De ministers van Welzijn en Volksgezondheid zetten al grote stappen vooruit in deze legislatuur om de mentale gezondheid van jongeren aan te pakken, onder andere door het gratis beschikbaar maken van de eerstelijnspsycholoog en de OverKophuizen. Op dat elan moeten we verdergaan. Mentaal welzijn vergt een gezamenlijke inspanning van alle politici. Tegelijk doen we ook een oproep aan elke Vlaming. Onze jeugd is onze toekomst. Hoeveel is hun welzijn ons waard?”

CM Gezondheidsfonds koppelt ook een politieke wishlist aan het dagboek. Zo wil het gezondheidsfonds het landschap van de GGZ sterk vereenvoudigen. Daarnaast pleit CM voor een verhoging van het aanbod in elke regio zodat de wachtlijsten op termijn verdwijnen. "We moeten daarbij ook de oorzaken van geestelijke gezondheidsproblemen aanpakken," zegt Van Gorp. "We ijveren voor meer investeringen in de eerste 1.000 dagen van kinderen. De relatie tussen buitenshuis werken en het opvoeden van kinderen moet meer in balans komen. Dat kan bijvoorbeeld door het uitbreiden van het geboorteverlof tot één jaar, te verdelen onder beide partners. Als we jonge ouders tijd geven om voor hun kinderen te zorgen, voorkomen we dat ze bij de start van het ouderschap al tilt draaien."

"Mentale gezondheid moet meer ruimte krijgen op school door het bespreekbaar te maken. Dat kan door in de lerarenopleiding al ruimte te maken voor het herkennen van mentale problemen."

Tot slot benadrukt Van Gorp dat mentale gezondheid geen zaak is van de ministers van Welzijn en Volksgezondheid alleen. "Bij CM zijn we voorstander van 'mental health in all policies'. De impact van kinderarmoede, slechte huisvesting en het lerarentekort op de mentale gezondheid van jongeren is immens. Als je met een gezin van vijf op een tweekamerappartement woont of als kind al maanden geen vaste leerkracht meer hebt gehad, heeft dat ook impact op je mentale welzijn."

 

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.